Oferta
Miody

Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak, kolor oraz zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych mogą być bardzo zróżnicowane w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.
Miód wielokwiatowy pomaga na schorzenia takie, jak
- stany alergiczne dróg oddechowych
- wyczerpanie fizyczne i psychiczne
- serce i naczynia krwionośne
- przeziębienia

Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak, kolor oraz zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych mogą być bardzo zróżnicowane w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.
Miód wielokwiatowy pomaga na schorzenia takie, jak
- stany alergiczne dróg oddechowych
- wyczerpanie fizyczne i psychiczne
- serce i naczynia krwionośne
- przeziębienia

Miód rzepakowy
W stanie płynnym ma barwę słomkową, po skrystalizowaniu białokremową. Ze względu na dużą zawartość glukozy krystalizuje się bardzo szybko. Miód ten jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, zawiera bowiem wyłącznie cukry proste.
Miód rzepakowy pomaga na schorzenia takie, jak
- serce i naczynia wieńcowe, układ krążenia
- wątroba i drogi żółciowe
- stany zapalne dróg oddechowych
- nerki i układ moczowy

Miód rzepakowy
W stanie płynnym ma barwę słomkową, po skrystalizowaniu białokremową. Ze względu na dużą zawartość glukozy krystalizuje się bardzo szybko. Miód ten jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, zawiera bowiem wyłącznie cukry proste.
Miód rzepakowy pomaga na schorzenia takie, jak
- serce i naczynia wieńcowe, układ krążenia
- wątroba i drogi żółciowe
- stany zapalne dróg oddechowych
- nerki i układ moczowy

Miód akacjowy
Ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje się powoli. Posiada barwę kremową, po skrystalizowaniu od białej do słomkowej, w smaku bardzo słodki, lekko mdły, zapach przypominający zapach akacji, szczególnie w pierwszym okresie po wybraniu z ula.
Miód akacjowy pomaga na schorzenia takie, jak
- zaburzenia przewodu pokarmowego
- nerki i układ moczowy
- przeziębienia

Miód akacjowy
Ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje się powoli. Posiada barwę kremową, po skrystalizowaniu od białej do słomkowej, w smaku bardzo słodki, lekko mdły, zapach przypominający zapach akacji, szczególnie w pierwszym okresie po wybraniu z ula.
Miód akacjowy pomaga na schorzenia takie, jak
- zaburzenia przewodu pokarmowego
- nerki i układ moczowy
- przeziębienia

Miód lipowy
O barwie jasnobursztynowej, żółtej do złocistożółtej, ostrym, lekko gorzkim smaku i zapachu przypominającym woń kwiatów lipy, która z upływem czasu stopniowo ginie.
Miód lipowy pomaga na schorzenia takie, jak
- przeziębienia
- górne i dolne drogi oddechowe
- serce i układ krążenia
- układ nerwowy
- stres
- bezsenność

Miód lipowy
O barwie jasnobursztynowej, żółtej do złocistożółtej, ostrym, lekko gorzkim smaku i zapachu przypominającym woń kwiatów lipy, która z upływem czasu stopniowo ginie.
Miód lipowy pomaga na schorzenia takie, jak
- przeziębienia
- górne i dolne drogi oddechowe
- serce i układ krążenia
- układ nerwowy
- stres
- bezsenność

Miód gryczany
O barwie od brunatnej do brązowej. Krystalizuje się powoli. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Szczególnie korzystnie wpływa na układ odpornościowy organizmu. Bardzo zasobny w witaminę C.
Miód gryczany pomaga na schorzenia takie, jak
- układ krążenia, miażdżyca
- wątroba i działanie odtruwające
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- osłabienie pamięci, wzroku i słuchu

Miód gryczany
O barwie od brunatnej do brązowej. Krystalizuje się powoli. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Szczególnie korzystnie wpływa na układ odpornościowy organizmu. Bardzo zasobny w witaminę C.
Miód gryczany pomaga na schorzenia takie, jak
- układ krążenia, miażdżyca
- wątroba i działanie odtruwające
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- osłabienie pamięci, wzroku i słuchu

Miód faceliowy
Cechuje się on wyjątkowym smakiem i aromatem. Miód z kwiatów facelii w odróżnieniu do innych miodów kwiatowych, ma jasną barwę. Warto wspomnieć o tym, że po krystalizacji, może on przybrać białą barwę. Miód z facelii, ma subtelny, lekko kwaskowaty smak. Wyróżnia go bardzo przyjemny, wyjątkowy aromat kwiatów.
Miód faceliowy pomaga na schorzenia takie, jak
- przeziębienia
- zaburzenia przewodu pokarmowego

Miód faceliowy
Cechuje się on wyjątkowym smakiem i aromatem. Miód z kwiatów facelii w odróżnieniu do innych miodów kwiatowych, ma jasną barwę. Warto wspomnieć o tym, że po krystalizacji, może on przybrać białą barwę. Miód z facelii, ma subtelny, lekko kwaskowaty smak. Wyróżnia go bardzo przyjemny, wyjątkowy aromat kwiatów.
Miód faceliowy pomaga na schorzenia takie, jak
- przeziębienia
- zaburzenia przewodu pokarmowego

Miód kminkowy
Niezwykle rzadko występujący w Polsce miód, przybierający w postaci płynnej barwę bardzo ciemną, prawie czarna, a po po skrystalizowaniu - ciemnobrunatną, podobna do koloru miodu gryczanego. Jego smak jest bardzo wyrazisty, charakteryzującą się cierpkawo-karmelowymi nutami. Wbrew nazwie nie przypomina w smaku kminku.
Miód kminkowy doskonale pomaga na:
- problemy żołądkowe
- problemy z układem pokarmowym
- kolki
- wzdęcia

Miód kminkowy
Niezwykle rzadko występujący w Polsce miód, przybierający w postaci płynnej barwę bardzo ciemną, prawie czarna, a po po skrystalizowaniu - ciemnobrunatną, podobna do koloru miodu gryczanego. Jego smak jest bardzo wyrazisty, charakteryzującą się cierpkawo-karmelowymi nutami. Wbrew nazwie nie przypomina w smaku kminku.
Miód kminkowy doskonale pomaga na:
- problemy żołądkowe
- problemy z układem pokarmowym
- kolki
- wzdęcia
Produkty pszczele
Pyłek kwiatowy
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor pyłku również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy, ale może też być biały lub czarny. Używany był jako suplement diety od setek lat. Nazywano go ambrozją bogów i fontanną młodości. Zawiera niemalże wszystkie niezbędne do rozwoju człowieka substancje.
Dostępne opakowania:
- 200g
- 500g
Miód leśny
Miód pozyskiwany z drzewostanu leśnego charakteryzujący się barwą od ciemno żółtawej, aż po czerwonawą. Smak i zapach zróżnicowany, w zależności od dominującego nektaru. Słynie z szerokich właściwości leczniczych: działa bakteriobójczo, pomaga w leczeniu chorób skóry, podnosi odporność i kondycję organizmu. Zawiera kwasy organiczne, wapń, fosfor i potas, niewielkie ilości witamin, enzymy oraz naturalne substancje aromatyczne.
Miód leśny pomaga na schorzenia takie, jak
- choroby górnych dróg oddechowych
- przeziębienia
- osłabiona odporność organizmu
- zaburzenia przemiany materii

Propolis
Propolis znany jako kit pszczeli produkowany jest przez pszczoły, a służy im do zalepiania nieszczelności, zabezpieczania wlotu do ula, a także mocowania plastra miodu. Propolis jest mieszanką żywicy z wydzielinami gruczołów pszczelich, a jego kolor zależy od składu chemicznego, a więc głównie roślinności, która występuje na danym obszarze, ale także od gatunku pszczół, które go wytworzyły. Propolis znalazł zastosowanie w medycynie, a to za sprawą swoich właściwości bakteriobójczych, przeciwzapalnych, regeneracyjnych. Co istotne, propolis jest bogaty w witaminy oraz liczne biopierwiastki. To jednak nie jedyne zalety tego naturalnego produktu.
Dostępne opakowania:
- 50g

Propolis
Propolis znany jako kit pszczeli produkowany jest przez pszczoły, a służy im do zalepiania nieszczelności, zabezpieczania wlotu do ula, a także mocowania plastra miodu. Propolis jest mieszanką żywicy z wydzielinami gruczołów pszczelich, a jego kolor zależy od składu chemicznego, a więc głównie roślinności, która występuje na danym obszarze, ale także od gatunku pszczół, które go wytworzyły. Propolis znalazł zastosowanie w medycynie, a to za sprawą swoich właściwości bakteriobójczych, przeciwzapalnych, regeneracyjnych. Co istotne, propolis jest bogaty w witaminy oraz liczne biopierwiastki. To jednak nie jedyne zalety tego naturalnego produktu.
Dostępne opakowania:
- 50g
Matki i odkłady
Gospodarstwo Pasieczne
Tomasz Wudarczyk
Sokołowo 21
87-853 Kruszyn, Polska